Multitasking

multitasking

Multitasking-ul desemnează procesul de a face mai multe lucruri în același timp, distribuindu-ne atenția spre fiecare în parte. Iar cum trăim în secolul vitezei și al grabei, tot mai mulți dintre noi tindem spre această practică, voluntar sau nu.

Cu toate că ni se pare extrem de eficient să răspundem la e-mailuri și să vorbim la telefon în același timp spre exemplu, multitasking-ul nu este atât de benefic pe cât credem. De fapt, numeroase studii realizate în această privință au demonstrat chiar contrariul – acest obicei poate reduce productivitatea unui individ cu până la 45%. După constatarea acestor rezultate, cercetătorii au aplicat un test asupra unui grup de persoane care fac multitasking, respectiv asupra unuia care nu utilizează această metodă, cerându-le să se concentreze pe rezolvarea unei probleme simple, dar care necesită un grad ridicat de concentrare. Rezultatele au fost surprinzătoare pentru toată lumea – multitaskerii s-au dovedit a fi mult mai ușor distrași, pierzându-și rapid puterea de focusare și nereușind astfel să soluționeze problema în timp util.

Deci acest procedeu nu doar că ne afectează gradul de concentrare pe moment, dar are efecte negative asupra psihicului nostru de-a lungul timpului. Creierul uman este astfel proiectat încât să aibă în vizor un singur obiectiv o dată, asupra căruia să-și îndrepte toată atenția. Dacă facem contrariul, îl supunem unor schimbări nefavorabile, iar acest lucru, aparent eficient, ne poate costa mult timp și energie.

Există desigur și persoane care susțin că se pricep la multitasking și că reușesc să își organizeze mai bine timpul în acest mod. Ei bine, chiar dacă reușești să termini toate acțiunile începute, cel mai probabil nu le-ai efectuat atât de bine pe cât se putea. Așa cum spuneam, este demonstrat că dăm cel mai bun randament și finalizăm cel mai bine o acțiune atunci când ne îndreptăm atenția asupra unui singur lucru.

Este foarte important deci să fim atenți în procent maxim la task-ul pe care îl efectuăm la un moment dat și să nu permitem distracțiilor din jurul nostru sau altor sarcini care trebuie efectuate să ne acapareze atenția. În alte cuvinte, identificarea prioritățile și focusarea asupra acestora pe rând sunt esențiale pentru a atinge gradul maxim de productivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *