Importanta instruirii de protectia muncii Bucuresti


Instructajul in ceea ce priveste protectia muncii Bucuresti este de 3 tipuri, si-anume : instructaj general, instructaj la locul de munca si instructaj periodic. Toate acestea se desfasoara in mod gratuit iar de organizarea acestora se ocupa o persoana din compartimentul de protectie si sanatate in munca sau o persoana desemnata de conducerea unitatii.

Instructajele se pot face atat la cabinetul de protectia muncii, unde exista programe de instruire si testare, special realizate pentru fiecare meserie in parte dar si intr-un alt spatiu amenajat corespunzator.

  • Instructajul general

Toti muncitorii trebuie sa ia parte la instructajul general, pentru ca acesta implica prezentarea succinta a normelor de siguranta. Durata instructajului este de 8 ore iar instructajul se face de catre o persoana desemnata de catre angajator.

  • Instructajul la locul de munca

Instructajul la locul de munca este organizat de catre conducatorul direct al compartimentului in care urmeaza se desfasoare activitatea. Dureaza tot 8 ore, include demonstratii practice si contine informatii legate de riscurile aparute la locul de munca. Muncitorii trebuie sa cunoasca masurile de prim ajutor, pentru a sti cum sa actioneze in caz de accident. 

  • Instructajul periodic

Instructajul periodic este realizat de regula la intervale de 6 luni sau cel putin o data pe an si se adreseaza tuturor angajatilor. Acesta se adreseaza muncitorilor care au lipsit mai mult de 30 de zile lucratoare de la serviciu sau care sunt integrati in activitate dupa un accident de munca. Instruiri periodice se fac si atunci cand se impune schimbarea unor procese tehnologice pentru a cunoaste in detaliu cum functioneaza echipamentele de munca. 

Angajatorul este obligat sa stabileasca daca angajatii au nevoie de echipamente individuale de protectie si sa le asigure, acolo unde apare aceasta necesitate. Daca existenta un risc sporit de pericol, se impune purtarea unor echipamente individuale de protectie, care sunt oferite in mod gratuit. 

Angajatii sunt obligati sa respecte aceste reguli iar daca nu le utilizeaza corect cu rea intentie, atunci vor fi sanctionati. Normele de protectia muncii Bucuresti trebuie urmate cu maxima rigurozitate. 

Angajatorul risca sa fie sanctionat daca nu asigura muncitorilor echipamentele individuale de protectie, pentru exercitarea sarcinilor de lucru in deplina siguranta. In aceasta situatie, angajatii pot sa refuze desfasurarea activitatii, pe baza legala. 

Angajatii au atat drepturi cat si obligatii, care trebuie respectate ca atare. Daca acestia nu se supun legii, atunci sunt pusi in situatia de a suporta eventualele sanctiuni. Pentru a proteja sanatatea angajatilor acceseaza site-ul online www.protectia-muncii.org si informeaza-te corect despre tot ceea ce inseamna protectia muncii Bucuresti 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *