De ce e bine să bem cafea

Statisticile arată că mai bine de jumătate din populație nu își poate începe ziua corespunzător fără a bea o ceașcă de cafea. Surprinzător sau nu, cifrele par a crește pe zi ce trece, cafeaua intrând încetul cu încetul în topul nevoilor fundamentale ale celor mai mulți oameni.

V-ați întrebat vreodată totuși de ce se consumă la scară atât de largă această băutură aparent miraculoasă? La prima vedere pare o întrebare banală, într-adevăr, însă aflați că cercetătorii au ajuns la concluzia că există o serie lungă de motive bine justificate ce favorizează acest lucru.

bautul de cafeaMajoritatea celor care au obiceiul de a consuma cafea declară că fac acest lucru pentru că au nevoie de puțină energie astfel încât să-și poată începe activitatea sau să-și mențină concentrarea de-a lungul unei perioade mai îndelungate.

Ei bine, acesta NU este un mit! Chiar dacă s-a încercat de multe ori demonstrarea faptului că nu produce decât efecte negative asupra organismului, cafeaua chiar contribuie la creșterea nivelului de energie prin stimularea activității cerebrale.

Mai mult decât atât, cafeaua consumată în cantități corespunzătoare mai îmbunătățește și alte aspecte ale creierului, nu doar pe cel responsabil cu energia. Astfel, memoria este afectată în mod pozitiv, alături de starea de spirit care suferă un anumit grad de modificări îmbucurătoare.

În plus, ceea ce face cafeaua atât de populară este faptul că mărește nivelul de adrenalină emisă, având așadar un impact benefic asupra performanței psihice. Cu alte cuvinte, este cert că întreaga noastră activitate cerebrală este influențată pozitiv de către consumul de cafeină, ajutându-ne să obținem rezultate mult mai rapide și mai calitative față de situațiile în care aceasta nu este prezentă în organism.

Cu toate astea, se spune cel mai adesea despre cafea că este rea deoarece afectează ritmul circadian. Ei bine, acest lucru este adevărat, însă ceasul nostru biologic este afectat doar în măsura în care cafeina reduce nivelul de melatonină, substanța responsabilă cu senzația de somn și oboseală psihică. Așadar, cafeaua nu mai poate fi considerată un simplu moft, întrucât acționează direct și benefic asupra reglării ritmului circadian atunci când este consumată în cantități moderate și la ore adecvate.

În cele din urmă, atâta timp cât nu faceți abuz și nu cădeți în extrema dependenței, cafeaua vă va ajuta în mod cert și considerabil, redându-vă buna dispoziție și determinându-vă să rămâneți activ pe tot parcursul zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *