Cum să îți dezvolți creativitatea

Creativitatea, alături de originalitate, sunt concepte tot mai căutate atât de către angajatori cât și de persoane dornice să se dezvolte pe plan personal. Cu toate astea, foarte puțini sunt cei care au o idee clară asupra a ce înseamnă cu adevărat aceste concepte care merg mână în mână și se completează reciproc.

Contrar ceea ce se crede la nivel mondial, creativitatea nu constă într-un moment magic de inspirație în care îți vine în minte o idee clară și distinctă. Dimpotrivă, această capacitate presupune multă muncă, încercări eșuate și finisări până se ajunge la un produs final care poate fi interpretat drept creativ.

Pe de cealaltă parte, originalitatea nu înseamnă să gândești diferit față de ceilalți. De fapt, la o analiză mai atentă, nu mai există nicio idee originală în lume întrucât toate ideile au fost gândite și învățate odată. Dar atunci cum mai putem fi creativi sau originali? Prin observare, analizare și mai apoi creare.

creativitate

În primul rând, este necesar să ne documentăm cât mai mult, pe marginea acestui subiect sau nu, pentru a afla lucruri cărora să le putem lipi eticheta de “creative”. După ce am găsit un obiect, o atitudine sau un gând care ne fascinează, următorul pas constă într-o analiză detaliată a ce se află în spatele său, a circumstanțelor în care s-a manifestat ori a fost creat și nu în ultimul rând, a tuturor elementelor care compun rezultatul final. În cele din urmă, pentru a putea face ceva creativ, va trebui să preluăm elemente din toate aceste acte de creație și să le reorganizăm astfel încât să obținem un produs propriu, original.

Acest lucru are un impact pozitiv și la locul de muncă sau în relațiile interpersonale deoarece valorificarea cunoștințelor din mai multe domenii va duce cu ușurință și de multe ori involuntar la adoptarea unei atitudini creative în ceea ce privește abordarea și rezolvarea problemelor.
Răbdarea însă e esențială în acest proces. În momentul în care se instalează graba apare și tentația de a prelua un stil mediocru doar pentru a fi pe placul celor din jur și, implicit, creativitatea își pierde din valoare, în timp ce originalitatea nu va mai apărea deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *