Cum ne afectează preferințele muzicale personalitatea

De multe ori auzim spunându-se că genul de muzică pe care îl ascultăm ne definește într-o anumită măsură ca și persoane. Am putea crede că acest lucru este adevărat, încă cum mai exact se manifestă el?
În primul rând, trebuie să aflați că nimeni nu știe de fapt ce anume ne determină gusturile în materie de muzică. Cu alte cuvinte, nu există nimic care să poată explica de ce unii oameni sunt atrași de toate tipurile de muzică, în timp ce alții preferă unul singur. De aceea nu prea putem vorbi de conceptul de ”muzică bună”, atât de des întâlnit în ziua de azi.

muzica si personalitate Ce este clar însă, e faptul că oamenii alături de care am crescut ne-au introdus melodiilor noastre preferate. Iar o simplă melodie sau linie melodică ce ne-a plăcut sau care a venit din partea unei persoane față de care simțeam un mare atașament emoțional, a fost suficientă ca să ne determine gusturile în materie de muzică tot restul vieții.
Evident că gusturile, la fel ca orice altă trăsătură umană, se pot schimba de-a lungul timpului. Însă acea parte din noi care rămâne neschimbată, acel lucru care ne face să ne placă un gen muzical mai mult decât altul în cele mai importante momente ale vieții noastre, acela este cel care ne apropie de oamenii ce ascultă muzică asemănătoare cu ce ascultăm noi.

Pe lângă asta, genul muzical preferat reprezintă și o chestiune de cultură. Oricât de celebre ar fi melodiile arabe ori cu influențe orientale în ultima vreme, este 100% sigur că fiecare român are o anumită atracție înspre muzica folclorică specific națională. Poate că nu e genul său preferat, poate că nu îl ascultă decât foarte rar, însă este acolo și va fi mereu apreciat într-o anumită măsură.
Însă nu este bine să ne axăm pe un singur gen muzical, la fel cum nu este bine în viață să ne agățăm de un singur lucru. De fapt, cu cât ascultăm mai multe tipuri, cu atât ne lărgim mai mult orizonturile nu doar în materie muzicală, ci și în relațiile interpersonale.

Așadar, chiar dacă muzica pe care o ascultăm de obicei are un impact mare asupra noastră ca și persoane, nimeni nu a aflat încă în ce fel acționează aceasta asupra dezvoltării noastre personale. Astfel, am putea spune că mitul conform căruia muzica pe care o ascultăm spune multe despre noi nu este fondat și că nu putem judeca o persoană pe baza preferințelor muzicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *