Cum încurajezi un copil la exprimare

Un copil care nu are posibilitatea de a-și exprima sentimentele atunci când este supărat, nervos sau nemulțumit va crește cu ideea că este inutil și nu semnifică nimic pentru cei din jurul său.

În schimb, un copil care primește prea multă afecțiune și compasiune în momentul în care ceva îl deranjează va cădea în cealaltă extremă și va începe să creadă că toată lumea se învârte în jurul său. Soluția este să găsești o balanță între cele două, indiferent dacă te afli în postura de părinte, bonă sau iubitor de copii.

Răspunde-i de fiecare dată când te cheamă – chiar dacă pare ceva banal sau poate deveni enervant de la un moment dat, copiii în general nu știu să facă distincția între lucrurile care contează cu adevărat și cele mai puțin importante. Așadar, este esențial să îi răspunzi cu o mângâiere și niște cuvinte de înțelegere de fiecare dată când își împărtășește sentimentele cu tine, indiferent de amploarea lor.

educarea copiluluiNu îi subestima sentimentele – dacă vei râde de ceea ce simte copilul sau îi vei spune că exagerează, nu vei face altceva decât să îi confirmi bănuielile că nu el nu reprezintă nimic pentru tine sau pentru cei din jur, determinându-l astfel să se închide în sine.

Povestește-i despre propriile tale sentimente – încrederea este esențială atunci când vrei să ajungi la inima unui copil. Așadar, spune-i la rândul tău câteva probleme minore ale tale , adăugând felul în care te fac să te simți. Astfel, copilul va învăța la rândul lui să îi asculte pe ceilalți și își va da seama că nu este nimic în neregulă cu exprimarea propriilor frământări.

Nu o face prea des – da, copilul trebuie să știe că vei fi acolo pentru el indiferent de situație, însă încearcă să îi explici că toată lumea are probleme și că trebuie să învețe să accepte lucrul acesta.

Fii deschis cu el – în momentul în care un copil îți povestește despre necazurile lui, adoptă o atitudine caldă și accesibilă. Dacă vei sta cu mâinile încrucișate și pe picior de plecare, acest lucru va fi suficient pentru ca el să nu-și mai împărtășească emoțiile cu tine.

Linia dintre încurajarea copilului să se exprime liber și sădirea în mintea acestuia a unor concepte egoiste este extrem de subțire. De aceea, ai grijă ca în momentul în care vezi primele semne de răsfăț din acest punct de vedere, să iei măsurile necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *