Comunicarea prin tăcere

Se spune că tăcerea vorbește mai tare decât o mie de cuvinte. Ei bine, de cele mai multe ori atunci când rămânem silențioși într-o conversație, nu o facem din proprie inițiativă. Dimpotrivă, absența cuvintelor poate fi cauzată de simplul fapt că nu mai știm ce să spunem.

În astfel de momente, atmosfera devine tensionată, iar tăcerii i se adaugă atributul de stânjenitoare. Chiar dacă pare că nu transmite nici un mesaj, până și acest tip de situație poate spune multe lucruri despre interlocutori și relația existentă între aceștia.

Așadar, întrucât ne confruntăm cu ea zilnic și chiar dacă încercăm să o evităm pe cât posibil atunci când discutăm cu cineva, tăcerea este un element esențial al tuturor conversațiilor de zi cu zi, pe care trebuie să învățăm cum să îl interpretăm.

La fel ca și cuvintele, tăcerea poate avea sensuri multiple în funcție de circumstanțe. Spre exemplu, în cazul amintit mai sus, transmite de cele mai multe ori nervozitate, lipsă de interes, dar și un posibil atașament emoțional.
Atunci când discutăm cu cineva apropiat ori cu o persoană cu care nu vrem să intrăm într-o discuție contradictorie, rămânând tăcuți este cel mai simplu mod de a exprima faptul că nu suntem de acord cu ideile sale, fără a cauza un set de argumente și contraargumente.

În momentul în care suntem însărcinați cu transmiterea unei vești proaste și nu știm ce exprimare ar fi cea mai potrivită, cel mai indicat ar fi să nu spunem nimic și să lăsăm limbajul corporal alături de mimica feței să vorbească pentru noi. În acest mod, cei cărora urma să le transmitem vestea vor interpreta tăcerea în sensul negativ, adică cel pe care vrem să îl exprimăm.

De asemenea, atunci când nu mai dorim să dezbatem un anumit subiect putem să rămânem tăcuți în loc de a exprima asta prin cuvinte. Câteva secunde de liniște urmate de trecerea la un alt subiect vor fi suficient de convingătoare pentru ca interlocutorul să abandoneze discuția anterioară.

Pe lângă asta, pentru a nu lăsa nicio urmă de interpretare negativă, cel mai bine e să rămânem tăcuți în momentul în care vrem să ne arătăm respectul sau admirația față de o anumită persoană.

Apoi, mai sunt situații în care cuvintele nu sunt în măsură să exprime intensitatea emoțiilor noastre. În aceste momente, mimica feței ar trebui să fie singura care să transmită mesajul, indiferent de factura sa.
În cele din urmă, o problemă cu care mulți ne confruntăm este aceea că nu știm cum să consolăm pe cineva care trece printr-o perioadă dificilă. Și de această dată tăcerea este cea mai potrivită alegere, transmițând compasiune, părere de rău și sprijin în același timp.

Iată deci cum o acțiune atât de banală și care inițial pare negativă poate îndeplini atâtea funcții și chiar contribui, atunci când este utilizată corect, la îmbunătățirea abilităților noastre comunicative și a relațiilor cu cei din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *